Защо лазерната епилация може да бъде опасна, когато имате тен?

Защо лазерната епилация може да бъде опасна, когато имате тен — изображение
Лазерната епилация може да е опасна, когато имате тен, защото крие риск от поява на пигментация. Ако човек преминава през курс от процедури на Александритен лазер и е изложил третираната зона на слънце, жизненоважно е някои навици да бъдат коригирани.

В началото на курса от процедури се прави оценка на кожата в зоната на третиране. Нашите специалисти  избрират възможно най-безопасните и ефективни параметри на лазера, съобразена изцяло с вашия специфичен тип кожа. При следващите сесии настройките на апаратурата се увеличават в съответствие с реакцията на косъма и кожата.

Много важно е да знаете, че ако преди или след една от процедурите на дадена зона кожата е излагана на слънце и цветът ѝ се е променил, настройките на лазера трябва да се коригират. След излагане на слънце кожата трябва да се остави да си почине, преди отново да се направи нов тест или нова манипулация. В повечето случаи период на почивка от 6-8 седмици е достатъчен в зависимост от типа кожа. Това време на изчакване ще зависи от дълбочината на тен в кожата на зоната на третиране. След излагане на слънце задължително трябва да се консултирате с наш специалист и да се извърши друг тест на кожата от съображения за безопасност.

Как работи лазерната епилация?

Интересен факт е, че лазерът работи по различен начин за бледа / средна и по-тъмна кожа. По принцип много бледите типове кожа обикновено не придобиват тен. Средно тонизираните типове кожа са склонни да почерняват много добре, ако са изложени на слънце. Тъй като по-тъмните тонове на кожата съдържат изобилие от меланин, те могат да се променят и да потъмнеят значимо след излагане на слънце. Използваме различни лазери за лечение на бледи / средни тонове на кожата и по-тъмни тонове на кожата.

Лазерите, които използваме за бледи / средни тонове на кожата, никога не биха се използвали за по-тъмни тонове на кожата. Количеството използвана енергия от различните видове лазери е значително различна и специфична към типа кожа и косъм! За по-тъмен тип кожа (5-6) се използва Nd: Yag, а за бледа / средна кожа (1-4) се използва Александритен лазер. И двата лазера доставят топлина във фоликула, но по различни начини. Така те таргетират косъма, като същевременно поддържат околната кожа в безопасност.

Как работи лазерът за бледи / средни типове кожа?

Александритният лазер действа, като улавя меланина / тъмния пигмент, съдържащ се в косъма. Този лазер използва импулси светлина, която се превръща в топлина във фоликула. Тази топлина преминава надолу към основата на косъма и загрява взаимосвързващите клетки, които свързват кръвоснабдяването с корена на косъма. Ако тези клетки са повредени, ново окосмяване не може да се образува. Това е напълно безопасна процедура както за околната кожа, така и за прилежащите тъкани.

Лазерът разчита на контраст в цвета на косъма и кожата, за да направи процедурата напълно ефективна. Това е причината лазерът да действа само върху кестеняви, кафяви и черни косми. Космите, които са по-светли на цвят и съдържат малко или почти никакъв пигмент, няма да поемат тази топлина от лазера. Така че червените, русите, сивите или белите косми няма да реагират на лазерно лечение. Още при първата ви консултация в LotusDerm ще Ви бъде направен тест на кожата и косъма, за да изберем най-добрите параметри, които да унищожат окосмяването Ви с достатъчно енергия, без да нарушават красотата на Вашата кожата.

Параметрите, избрани на лазера са винаги въз основа на цвета на кожата ви по време на процедурата. Когато кожата е без тен, лазерът ще насочи максимална част от енергията, която доставя в кожата към космения фоликул. Нищо няма да се абсорбира от заобикалящата кожа. Настройките, обаче, ще трябва да бъдат коригирани, ако кожата ви е потъмняла. Ако кожата е придобила тен и сега съдържа по-активен пигмент, има голяма вероятност кожата да реагира, ако настройките не бъдат коригирани според този нов цвят на кожата.

В този ред на мисли, ако работим кожа придобила тен, лазерът ще се свърже както с пигмента в самия косъм, така и с пигмента натрупан в кожата. Ако параметрите на лазера не са коригирани, твърде много топлина може да бъде привлечена към кожата, което води до реакция. Лазерът е проектиран да абсорбира всичко, което включва пигмент и не може да прави разлика между цвета на косъма и цвета на кожата. Това е причината, поради която трябва да се отнасяме изключително внимателно към себе си. Повечето от нежеланите реакции са временни и кожата обикновено се нормализира доста скоро след това. Ако обаче вашата процедура не е съгласувана с професионалист и зоната е третирана веднага след продължително излагане на слънце, това крие голям риск реакцията да бъде по-лоша.

Ние никога няма да рискуваме с вашата кожа и винаги ще настояваме за тест след всякакви периоди на излагане на слънце!

Как работи лазерът при по-тъмен тип кожа?

Важно е да се отбележи, че за лечение на тъмна кожа се използва различен метод на лазерно третиране. Тъй като Александритният лазер е толкова ефективен при абсорбирането на тъмните структури – меланин, той не е подходящ за по-тъмни типове кожа. Доставянето на това количество топлина към кожата е твърде агресивно за по-тъмните типове кожа и не бива толерирано. Апаратите, които се използват за тъмна кожа се наричат Nd: Yag. Този метод е по-безопасен и е ефективен при тъмните типове кожа. При него превръщането на светлината в топлина е много по-щадящо. Nd: Yag действа, като таргетира кръвоснабдяването на косъма. Yag ще проникне малко по-дълбоко в кожата, за да се насочи към това кръвоснабдяване. За разлика от Александритните апарати, Nd: Yag има слаба абсорбция на меланина, така че околната кожа ще остане незасегната. Това е и причината Nd: Yag апаратите да не действат задоволително при светлите типове кожа, особено в нашите географски ширини. 

Всички типове кожа имат потенциал да реагират след излагане на слънце, така че е от съществено значение кожата ви да бъде тествана преди да се подложите на допълнителни процедури. Има разлика между кожата, която е естествено тъмна и тази, която е получила тен.

Как излагането на слънце може да повлияе на курса ви за лазерна епилация?

Излагането на слънце може леко да удължи курса ви на лазерна епилация. Кожата на всеки ще реагира по различен начин на лазера. В началото на курса параметрите на лазера обикновено са по-ниски. Причината за това е, че космите са по-дебели, така че ще се нуждаят от по-малко енергия. След всяка сесия те ще се увеличават, тъй като космите ще бъдат по-фини. Следователно колкото повече сесии сте провели в курса на лечение, толкова по-голям е рискът след излагане на слънце. Това се дължи на увеличаване на параметрите след всяка сесия, която имате.

Ако след сесия 5 отидете на плаж и хванете тен, параметрите на лазера ще трябва да бъдат намалени, за да компенсират промяната в цвета на кожата. Добре е винаги да съгласувате излагането си на слънчеви бани с наш специалист, за да се вземе най-доброто решение спрямо Вашия специфичен тип кожа и косъм. Важно е да знаете, че дори и да се удължи курса от процедури с няколко седмици, резултатите, които сме постигнали няма да бъдат засегнати! Може да се наложи да намалим параметрите на апарата, докато загарът ви избледнее.

Когато кожата ви е готова, настройките могат да започнат да се увеличават отново. Ако развиете много дълбок и силен тен, може да се наложи да изчакате по-продължителен период от време. Това може да означава, че ще ви трябват малко повече сесии в дългосрочен план. Това не трябва да ви притеснява, имаме клиенти, които прекъсват процедурите си за няколко седмици, ако след направена консултация наш специалист прецени, че кожата е натрупала прекалено голямо количество тен.

Ако започвате курс, можем да коригираме вашия план за лечение, ако например отивате на почивка или на плаж. В дългосрочен план може да са необходими повече сесии, но все пак ще видите значими резултати. За нас е важно да знаете защо лазерната епилация може да бъде опасна, когато имате тен, за да избегнете всякакви нежелани реакции.

Ами ако изобщо не излагате зоната си на слънце?

Ако нямате натрупан тен в желаната за третиране зона, не е нужно да се притеснявате. Параметрите могат да се увеличат и нагодят към типа кожа и косъм напълно безопасно по време на курса. Консултация и тест е винаги първата стъпка, която трябва да предприемете, за да останете с добри резултати. Ние оценяваме Вашата кожа и косъм, за да сме сигурни, че сте подходящи и ще останете напълно доволни!

Свържете се с нас днес, за да резервирате вашата консултация и тест. Нашите специализирани лазерни терапевти ще отговорят на всички ваши въпроси. Вашата консултация е първата стъпка, която трябва да предприемете, преди да започнете своето приключение. Ако искате да започнете курс от лазерни процедури и сте резервирали консултация, нашият екип може да Ви изготви план. Те могат да ви дадат съвет какво да правите преди, по време и след почивката си.

За повече информация се свържете с нас на +359 884 731 310 или на office@lotusderm.com