Всичко, което трябва да знаете за изкуствения тен и лазерната епилация

Всичко, което трябва да знаете за лазерната епилация и изкуствения тен — изображение

Редовно получаваме запитвания относно съвместимостта на лазерната епилация с изкуствения тен и то с основателна причина. Рисковете при такъв тип комбинации са сериозни и не бива да се пренебрегват. Ние от LotusDerm съставихме специално за Вас подробно обяснение на всичко, което трябва да знаете за изкуствения тен и как влияе на лазерната епилация.

Най-честите усложнения, които могат да възникнат, когато на кожата има фалшив загар, е продължителен еритем (зачервяване).

Лазерът е безопасен за всички типове кожа, от бледобяла кожа до тъмна кожа. За третиране на различни тонове на кожата се използват различни дължини на вълните на лазерите. Важно е да се опитате да поддържате цвета на кожата си възможно най-стабилен през целия лазерен курс.

Назовавайки термина “изкуствен тен”, нека бъдем подробни и обясним, че това се отнася до всички формули за постепенно почерняване, незабавни и отмиващи се, пигментиращи основи , бронзиращи и блестящи бронзове. По принцип всичко, което би направило кожата да изглежда по-тъмна на цвят от обикновенните й оттенъци. Това правило се прилага и за съставки в овлажнители за тяло, които съдържат пигментиращи агенти или още казано – ежедневни овлажнители, които постепенно изграждат тен. Да, на пазара се предлагат и козметики за незабавно премахване на изкуствен тен, но ние специалистите препоръчваме да го използвате 2-3 дни преди сесията. Уверете се, че всички остатъци на тен са отстранени от кожата.

Защо лазерът предизвиква реакция върху кожата, когато има изкуствен тен?

Лазерът ще реагира върху кожа с изкуствен тен по абсолютно същия начин, както реагира на истински тен. Макар и ние да можем да направим разлика между изкуствен и естествено придобит тен, лазерите нямат толкова “набито око” – за тях двете структури са еднакво богати на пигменти.

Слънчевата светлина, шезлонгите, спреят и автобронзаторите ще променят естествения цветен тон на кожата ви. Поради тази причина е важно да се опитате да ги избягвате докато преминавате курса си от лазерна епилация.

Автобронзаторите временно променят цвета на кожата ви. Важно е кожата да е без никакви остатъци от тен, които бронзантите биха оставили след себе си преди вашата сесия от лазерна епилация.

Когато започнете своят курс от лазерни процедури при нас в LotusDerm, ние ще Ви изготвим пълно медицинско досие, в което ще определим Вашият тон на кожата с цел да изберем най-добрата настройка на лазера, която да съответства на този тон. След всяка сесия настройките постепенно се увеличават, за да съвпаднат с реакцията на кожата и косъма Ви към тази настройка и към Вашите резултати.

Ако все пак случайно отидете на почивка на слънце, пигментиращи агенти или нанесете автобронзант между вашите сесии, това ще промени тонуса на кожата ви. Това от своя страна ще накара кожата да реагира по различен начин на настройката на лазера, използвана при предишната ви сесия.

Защо лазерът реагира на автобронзантите по този начин?

Продуктите за самозагар карат кожата да изглежда така, сякаш е получила тен. Това прави повърхността на кожата да изглежда по-тъмна на цвят. Това имитира естесвения процес на почерняване, където естественият меланин на кожата е стимулиран и е излязъл на повърхността на кожата.

Лазерите, използвани за епилация, са специално проектирани да абсорбират структурите ботани на меланин (кафяв и черен пигмент). Ако меланинът присъства както в кожата, така и в косъма, той създава конкурентна цел за енергията, доставяна от лазера.

Основната цел на лазерното обезкосмяване е по-голямата част от създадената лазерна енергия да се абсорбира от косъма. Ако тази енергия се отклонява от целта си, лечението няма да бъде толкова ефективно, колкото би трябвало. Чрез създаването на тъмен слой фалшив пигмент върху кожата по време на процедурите ще се привлече повече енергия към кожата и това може да доведе до реакция.

Александритът апарат, който използва специфична дължината на вълната на лазера, който бива използван за по-бледо оцветени типове кожа. Този лазер е изключително ефикасно фокусиран върху абсорбирането в тъмен пигмент. Колкото повече меланин (кафяв пигмент) присъства в кожата ви, толкова повече лазерът ще се насочи и ще се абсорбира в нея. Ето защо клиентите с много бледа кожа и тъмна коса виждат най-добрите резултати при по-малко на брой сесии. Лазерът не попива в околната бледа кожа, по-голямата част от енергията се абсорбира от тъмния пигмент в косъма. Точно поради факта, че този лазер е толкова фокусиран върху пигмента, е необходима предпазливост при използването му.

По време на курса лазерна епилация може да се използва изкуствен тен, но с изключително внимание. От съществено значение е да го използвате по правилния начин, за да предотвратите всякакви нежелани реакции.

Лазерът е изключително безопасен за хора с естествено по-тъмна кожа, ето защо:

За хора, които имат естествено по-тъмна кожа, се използва различна дължина на вълната, наречена Nd: YAG. Тази дължина на вълната работи по различен начин и е изключително безопасна при тъмна кожа. Хората с тъмна кожа и тъмна коса обикновено се нуждаят от повече сесии. Резултатите са малко по-бавни, тъй като този лазер е насочен към кръвоснабдяването в основата на косъма, а не към самия косъм. Поради изобилието на меланин в тъмната кожа, Александритният лазер никога не трябва да се използва върху тъмна кожа.

Можете ли да бъдете с изкуствен тен, когато правите лазерна епилация?

Не, не и не. Не трябва да имате никакъв вид изкуствен тен, когато правите лазерна епилация. Можете да използвате това между вашите сесии, но по време на посещението, кожата ви трябва да бъде напълно чиста в деня на лечението.

За да бъдете сигурни, че всички условия са спазени, трябва да спрете да прилагате изуствения бронзант във вашата зона на третиране 7-10 дни преди самата лазерна епилация. Всички остатъци от тен също трябва да бъдат отстранени от кожата преди вашата лазерна сесия.

Ако имате особено суха кожа и сте наясно, че тенът отнема повече време, за да избледнее, оставете по-дълъг период от време, за да можете да отстраните всички остатъци. Изключително опасно е да се подлагате на лазерно обезкосмяване, докато на кожата ви има изкуствен тен.

Моля, ако използвате изкуствен тен, нека това бъде с изключително внимание по време на курса от процедури. Ако в деня на лечението тен все още присъства на кожата, сесията ви ще бъде отложена, докато той бъде напълно премахнат.

Това правило важи САМО за зоните в които извършваме лазерна епилация. Можете да продължите да използвате изкуствения тен на други части от тялото, които не се подлагат на лазерно лечение. Например, напълно възможно е да използвате тен по всяко време върху горната част на тялото си, ако правите курс от лазерни процедури на краката си. Разбирате ли колко е важно да знаете всичко за изкуствения тен, когато преминавате курс на лазерна епилация. 😉

Съвети за това как най-добре да премахнете изкуствения тен преди вашата сесия

  • Ексфолираща ръкавица или ръкавица за изтриване на тен може бързо да премахне остатъците от тен
  • Използвайте овлажнител след ексфолиране, за да предотвратите прекалено изсушаване на кожата
  • При нужда може да се добави ексфолиращ скраб
  • Потопете се в гореща баня преди ексфолиране, ако е възможно
  • Обърнете внимание на сухите места, където се утаява тен, т.е. лакти, колене, пищяли и др.

    Използването на изкуствен загар при лазерна епилация може да причини големи проблеми при вашето посещение. Ако имате изкуствен тен на кожата, това може да доведе до тежка реакция с продължителност няколко дни. Моля, уверете се, че спазвате нашите указания, за да предотвратите отмяна часа ви за лазерна епилация поради наличие на тен.

Можете ли да носите изкуствен тен след лазерна епилация?

Да, можете да носите изкуствен тен след вашата сесия за лазерна епилация. Препоръчваме ви да изчакате 4-5 дни след сесията, преди да приложите това във вашата зона за третиране.

Защо не можете да използвате фалшив тен директно след лазерна епилация?

Кожата и космените фоликули ще останат чувствителни известно време след сесията ви лазерна епилация. Еритемът (зачервяване) и фоликуларният оток (подуване) са нормални странични ефекти от лазера и обикновено изчезват в рамките на няколко часа. Това може да продължи няколко дни в зависимост от чувствителността на кожата ви.

Важно е по това време кожата да остане без всякакви дразнители, за да се сведе до минимум възможността от нежелана кожна реакция. Ако тенът се нанесе върху кожата, докато тя се възстановява след лазерно третиране, химикалите в състава за тен могат да причинят дразнене на кожата, което води до обрив или инфекция.

Ако ще използвате фалшив тен върху зоната на лечение през целия си курс на лечение, ние от LotusDerm препоръчваме пач тест върху малък участък от зоната на третиране. Направете това 4-5 дни след втората си сесия лазерна епилация, за да проверите за реакции. Изчакайте 24 часа след прилагането и ако не се получи реакция, то значи зоната е безопасна за третиране. По този начин знаете, че е безопасно да нанесете изкуствения си бронзант върху цялата си зона на третиране.

Колко време след лазерната сесия трябва да изчакате, преди да нанесете изкуствен тен?

Препоръчваме ви да изчакате поне 4-5 дни, преди да нанесете изкуствен тен върху зоната си на лечение. Моля, уверете се, че кожата се е успокоила напълно, преди да използвате изкуствен тен.

Моля, обърнете внимание, че клиентите с изключително чувствителна кожа трябва да изчакат допълнителен ден или два, ако е необходимо. Изчакайте, докато кожата се нормализира напълно, преди да нанесете някакъв локален продукт върху кожата си.

Моля, обърнете внимание, че ограниченията за използване на изкуствен тен по време на курса на лечение се отнасят само до вашите зони на третиране. Можете да продължите да прилагате изкуствения тен върху всички други части на тялото си, както обикновено.

Можете ли да използвате спрей тен след лазерна епилация?

Да, но същото правило важи и за спрея с тен, изчакайте поне 4-5 дни, за да избегнете нежелани кожни реакции. Не използвайте спрей с тен директно след сесията си лазерна епилация.

Това е наистина всичко, което трябва да знаете за изкуствения тен и лазерна епилация. Ако имате някакви допълнителни въпроси относно използването на изкуствен тен преди или след вашата лазерна сесия, моля не се колебайте да се свържете с нас. Нашият специализиран екип от експерти по епилация е на разположение, за да отговори на всички ваши въпроси.